Boul-mästerskap och sista kvällen

 
Boul-mästerskapet, Scottland / UK möter Sverige.
 
Full koncentration
Mästaren Byns Eva.
 
Skönast under ett parasoll.
 
 
Glada tillrop från publiken.
 
En drink på Perssonska altanen.
 
Sista kvällen för i år på Sea Magic för Perssons.
 
Finaste paret.... från Hammarstrand.
 
Ingen fjong i pommesen på Tuncain Yeris.
 
Mer fjutt i rucculan, tycker fru Lindgren.
 
I kryddlandet växer det så det knakar. Plocka gärna basilika, dragon, citronmeliss, mynta och
kanske paprika och meloner så småningom.
( vår fantastiska trädgårdsmästare har lagt plast under plantorna, inte så estetiskt, men praktiskt)
 Tack o hej för denna gång.
 
 
 

Johanssons och Janssons

 
Tre glada tjejer, Ellen, Birgul och Linda tar en drink på Magic bar.
 
Vår alltid glada kocka Habi på Baren, som lagar fantastiskt god mat.
 
Att Lasse älskar paket, har inte undgått Johanssons.
 Som ett barn på julafton. Nya golfbollar och fina kuddöverdrag, som passar perfekt i soffan.
 
På väg till Tuncain Yeris, där det bjöds på födelsedagsmiddag.
Stort tack Veine och Hagar.
 
En annan uppskattad middag.
 
 Benny och Britt-Marie bjöd på Janssons och köttbullar. Mums.
 
Längesedan vi hade en solnedgång.
 
 
 

Roots Craft och Sandal

 
En gång i månaden har man hantverksutställning på Roots bar.
 
Man kan köpa handgjorda smycken.
 
Vi träffade en gammal bekant där. Sal, som tidigare jobbat på Carrington.
 
Numer försörjer han sig på konsthantverk i sten, trä och allt som han kan hitta i naturen.
Vid intresse kan ni maila honom på [email protected] eller ringa på +905 428 721 070.
 
Här är några av Sals fantastiska verk. Han tillverkar också mot beställning.
 
En tur in till favoritstaden Kyrenia.
 
 Där vi åt en mycket god fiskmeny på restaurang Sandal ( tror den heter så )
Restaurangen ligger mitt i hamnen, vita och blå möbler. Mums filibabba.
 
Citronerna var "inslagna" i nät, mycket praktiskt. Inga kärnor i maten.....
 
 Det var fler som tyckte att det skulle smaka gott med fisk. ( den lilla röda till vänster )
 
 
Firman "Tänder På Allt" har naturligtvis nya projekt på G.
 
Här monteras belysning i vårt fina soprum.
 
 

Cypriotisk makrill Roots bar

Vi tog en tur till Captain Reifs.
 
Det bjöds på mynta-te och nötter.
 
Vi köpte pinfärsk makrill-liknande fisk av Captain.
Den tillagades med kärlek av Lasse Pee. Gott.
 
Roots bar hade 2-års-jubileum, med tema Djungel.
 
Eddie och Alison hänger i baren.
 
Mysiga Roots bar ligger i Kukkerenköj, där de ofta har musikuppträdande.
 
 
 

Valvaka och djurproblem

 
Välkommen på Valvaka på Perssons altan i Tensta. 
 
Finaste TV-bänken. Direktsändning.
 
 Mr Mats var den första som poströstade.
 
 
Många diskussioner blev det, men vänskapen består.
 
Problem på Deniz Sehir,
Vilda hundar och katter.
 
Små söta ulltussar, kan vara svårt att motstå att ge mat. Men.....
vad händer när det inte finns någon som är kvar på området ??
Vi vädjar alla, med omtanke på både djur och människor att INTE mata våra fyrfotade vänner.
 
På Gabriel plant och blomsterbutik i Esentepe, kan man lämna in kläder ( de krymper ofta i det
fuktiga klimatet ) som de säljer. För pengarna de får in kastrerar / steriliserar man katter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Herr Perssons morgonrutiner

 
 
 
 
Ca 07 30 varje morgon.....
 
slängs soporna, i vårt fina sophus.....
 
Då herr Persson även passar på att ta sig en titt i tunnorna.
 
Han kan konstatera att det har blivit mycket bättre med att plastfalskor/ dunkar knycklas ihop.
 
Lasse har även sett till att det har kommit dit en "pall" där man kan lämna flaskor.
Nästa steg är förmodligen källsortering.
 
 Dags för gymnastiska övningar i poolen.
 
Första övningen....Hästen.
 
 Sedan följer ....Krabban.
Slutligen....Räkan, vilken är bra för magmusklerna ( ger fantastiska resultat som synes )
 
Efter avslutat gympapass, är det dags för inspektion av området.
 
"Slurp, slurp" låter det när han går. Uppskattat av vissa. Andra störs av att bli väckt på detta sätt.
Här vattnas fikonträdet, av kondensvattnet som samlas från nattens AC.
 
Det har växt ett par centimeter i natt, konstaterar L.
 
Dags att laga frukost...och sedan väcka grevinnan, som fortfarande har sin skönhetssömn.
 
 

Bröllop i byn

Vi blev inviterade till bröllop i Esentepe. Anastasia och Ahmet skulle gifta sig.
 
Efter bil-kotegen i byn och sedvanligt tutande, vandrar brudparet med följe genom en portal.
 
Bröllopsdansen.
 
Efter dansen ställer sig brudparet och de närmaste i familjen sig på ett utsmyckat "podie"
 
Bröllopsgästerna, som är flera hundra, ställer sig på kö.....
 
(Kapten Reifs, flankerad av Maggan o Marie.)
 
..för att gratulera brudparet, och lägga ett kuvert med pengar i kistan.
 
Mick tar en bröllopskaka.
 
Mumsiga kakor, tycker de söta tärnorna.
 
Fler som gillar kakor.
 
Fam. Arslan följer med spänning det som pågår.
 
 
Nu börjar dansen, för de som vill.
 
Lycka till i framtiden, Ahmet och Anastasia.
 

Vela Yaching

 
 
 
Kul att träffa nya människor.
 
Alison hade ordnat en födelsedags-överraskning för sin sambo Eddie.
 
Lite blåsigt, men ändå en härlig kväll.
Alison och Lasse trivs och njuter av båtlivet.
 
Kyckling, lamm och fisk grillades på landgången.
 
Linda med vår fantastiske servitör Murat.
Murat, servitören med glimten i ögat, fanns överallt.
 
Prima primadonnor från UK.
 
Sjöluften suger. Tror jag tar mig en lite lur.
Känner mig också lite sliten. Blundar en stund.
Verkar som om alla varit ute och rumlat i gårkväll.
Nåväl.......
 
Vi hade i alla fall en trevlig kväll, och vi höll oss vakna.
 
 
 
 

Turkiskt kaffe i lantköket

Som vanligt har herr Persson nya projekt på G. Här oljebehandlas vår nya väggbeklädnad i köket.
(sandsten) Lantligt och rustikt enligt vårt tycke.
 
 
 
Numera lagas det Turkiskt kaffe i det Perssonska lantköket. Herr Persson har blivit
expert på kahve orta.
 
Det är inte lätt att hitta kläder som är svala och sköna, när termomtern visar 35 grader.
De här två klänningarna är köpta på onsdagsmarknaden i Kyrenia. 70 TL för två.
Svala och sköna. 
De här två sköna tunikorna inhandlades för ca 4 år sedan, och är flitigt använda.
Köpta av samma trevliga engelsktalande kvinna på marknaden.
Bara att tvätta och hänga upp.
Härligt.....igår regnade det....i 10 minuter.
 
Det växer Meloner inne på Deniz Sehirs område.
 
Vi "pillade" ner några kärnor i jorden. Det tog två dagar så har det börjat växa.
Så snart är vi självförsörjande på meloner också. 
 
Ett restips.
Det går att boka flygstol tur / retur, och bara använda en resväg.
Vi har bokat flygstol t / r Kastrup - Larnaca för 599 kr  p / p.
Vi kommer bara att använda hemresan. Bara att meddela
resebolaget att man inte ska åka med tex på ditresan.
 
 
 
 

Black-sea-festival och Wines world

 
Vi tog en moppetur upp i bergen. Körde igenom Karaagac, och istället för att ta av till
vänster mot Esentepe, svängde vi höger.
Upptäckte att det var ovanligt mycket "locals" ute i skogen och grillade. 
 På söndagar brukar lokal-befolkningen ta med familjen och grilla....i skogen.
På håll hörde vi musik, och blev nyfikna. Detta måste undersökas.
Det var flera tusen personer där. Musik och dans.
En gång om året har byarna en gemensam fest, som de kallar Black-sea-festival.
Här får vi provsmaka Köfte och en sorts Baklava.  
Det fanns marknads-stånd och även spel och dobbel.
 
Brandbil på plats. Risk för skogsbrand. Den allestädes närvarande Persson har naturligtvis full
koll. 
 
Viktigt att ha bra kontakt med ordningsmakten.
 
Här är det kalas minsann. En helflaska Whiskey till lunch är en enkel match för dessa herrar.
Vi blev inviterade att smaka på delikatesserna.
 
Mitt emot China bazar, har det öppnat en vin- och spritbutik.
 
Ett bra sortiment av viner. Och även andra alkoholhaltiga drycker.
Den mycket trevliga affärsinnehavaren, 
 
Bra priser. Det röda boxvinet kostar 25 TL, för 5 L ( i "vår" affär kostar en likadan 39 TL )
Många bra erbjudanden på flaskvin. Tex köp 5 flaskor och få den 6e på köpet.
 
 Nu är det behagligt klimat. Både i luften och i havet.
 
 

Esentepes bästa

 
Ska ni köpa plantor eller övrigt till er trädgård, kan vi varmt rekommendera denna blomsterhandel.
ligger den. Drivs för övrigt av ett Engelskt par som är jättetrevliga. Notera att dom stänger 13.00.
Rakning, klippning och massage får man för 20 TL hos denne unge man som pratar hyfsad
Engelska. På höger sida direkt efter portalen när ni kör in i byn. Även damer tas emot. Dock inte
för rakning. (tror jag)
 
Bästa lammkotletterna och allt övrigt i köttväg hittar ni hos denne sympatiske man som också
bjuder på en kopp te om man har tur, vilket vi ofta har. Du hittar honom mitt emot kommunkontoret.
 
Här stiftar vi bekantskap med en delikatess. Gettesticklar. Självklart måste vi testa. 
Efter tillredning (som spred en annorlunda doft i köket) har vi här resultatet. Med viss tvekan
agerar herr Persson försökskanin. Hur det smakar?
Skulle inte bjuda den värsta ovän på detta. PS. Det gick åt mycket vin för att skölja bort
efterdyningarna i gommen.
Getens fertila kroppsdelar överlåter vi med varm hand till någon annan.
 

Semester dag 2

Morgonen började med ett morgondopp. Hunden Eddie var gärna med på en simtur.
 
Vilket energiknippe, 180, stim och bus. Hela pälsen full av sand.
Eddie har ett blått och ett brunt öga.
 
Spåren efter nattens gäster, vildåsnorna, plockades upp av vaktmästaren.
Bra gödsel.
 
Efter en stärkande frukost begav vi oss till Ayios Trias Basilica i Sipahi, fantastiska
mosaikmönster från 5-600-talet.
 
Trevliga Mustafa skötte inträdet, som var 5 TL.
 
Ayios Thyrsos Church, mellan Marinan och Yenierenköj.
 
Olika typer av hamnar, ligger nära varandra.
 
 
Vi flanerade runt i Yenierenköy, stannade till på ett café, och drack den godaste turkiska kaffe
vi smakat.
 
Vi prövar att åka en annan väg från Dipkarpaz. Stannar till i en liten by, Kuruova, för att
få tips om var vi kan hitta några grottor. Denne trevlige och hjälpsamma man talade mycket
bra engelska. Han hade bott många år i London, berättade han.
 
Vi hittade inte grottorna, trots utmärkt beskrivning. Däremot stannade vi till i en liten by,
Boltasli, där denna vackra kyrka låg.
 
Vackra.
Bredvid kyrkan låg det en fin byggnad. (tittut)
 
Vi passerade många småbyar.
Turkisk EU-moppe.
 
Semesterresan avslutades på Karpaz olivfabrik.
Ännu en sympatisk turk-cypriot.
 
Efter en detaljerad genomgång om tillverkning od köpte vi lite olika olivoljor och några tvålar.
 
Två mysiga dagar på Karpaz. Vi åkte inte ända upp till "toppen" denna gång. Vägen från
Dipkarpaz upp till klostret är inte den bästa. Klostret Apostolos Andreas Monastary är
inte mycket att se ( tycker vi ). Däremot Golden sands och vildåsnorna är ju en upplevelse.
Från Esentepe är det nya fina vägar nu upp till Dipkarpaz. Stor skillnad sedan vi åkte
första gången för 5 år sedan.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Semester på semestern dag 1


 
Vi hyrde bil för ett par dagar och drog iväg mot Karpaz  ( handtaget )
Inget planerat och inget bokat.
 
Vackra stenformationer.
 
 
Lunchen intogs på restaurang Oasis, som ligger några kilometer från Dipkarpaz.
 
En rejäl portion Calamares, som smakade utmärkt.
 
Oasis, som även har rumsuthyrning, ligger väster om Dipkarpaz. Man kör igenom byn och ut
mot vattnet. Bra skyltat.¨Intill Oasis ligger kyrkan Ayios Philion.
 
 
Ca 6 km norr om Oasis, ligger Aphendrika....
 
....en av Cyperns viktigaste städer, för flera tusen år sedan.
 
Vi upptäckte att det även fanns en vandringsled, vilket inte var aktuellt för herr Persson.
 
 Vi valde att bo på Balci Plaza, ett trevligt lägenhetshotell.
 
Den trevliga ägaren Hassan, visade oss dagens fiskefångst.
 
Men vi tog istället varsin saftig köttbit, med en härlig brandy-sås till.
 
Innan middagen gick vi ner till den fina beachen, och tog ett glas vin......
 
..och ännu en fantastisk solnedgång.
 
Vi hade sällskap av Eddie och Ollie, hotellets trevliga hundar.
 
Efter natt-doppen i månljuset, drog vi en spader. I sällskap hade vi vildåsnor.
Vi såg dem inte men hörde deras gnäggande skrik inpå knuten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vakten och kryddorna

Utmed kusten finns ett antal små byggnader som alla har ett nummer. Vad kan nu detta vara?
 
 
Jo.......Det är brandförsvarets bevakningsstationer i händelse av skogsbrand. Men vem är det
som har eftermiddagspasset denna varma dag?
 
Den atletiska nacken, och den breda ryggtavlan känns igen.
 
Det är ju den allom bekante Professor Persson. Den mannen har många strängar på sin lyra.
 
Restaurang Stonecastle ligger vackert.
 
Mysbelysning?
Som vanligt, svårt att bestämma sig. Varför måste det finnas så många rätter att välja på ?
 
Lasse verkar dock nöjd med sitt val. Pepparstek med potatispuré.
 
Hösten har kommit till Cypern. Igår regnade det i 30 minuter.
Det är "bara" 29 grader i skuggan.
Brrrrr.
 
"Pinnen" på bilden ovanför, såg ut så här i maj....
 
Nu ser den ut så här.
 
 
 

Gäster på Karpaz

Här kommer ett litet gästinlägg i den här bloggen. Jag, Linnéa, har varit tillsammans med min pojkvän Johan på Cypern i två veckor och nu kommer ett litet inlägg om lite av det som vi upplevt.

Efter två veckor på norra Cypern befinner jag mig när jag inleder det här inlägget på centralstationen i Stockholm med datorn i knät på plattformen och väntar på att mitt tåg hem till Norrköping ska avgå. Innan jag och Johan lämnade Cypern fick jag den stora äran av Marie att göra ett litet gästinlägg på den här bloggen. För mig har dessa två veckor varit späckade av nya intryck och aha-upplevelser av diverse slag så det var inte självklart för mig vad det var som efterfrågades. Men mitt inlägg kommer att i stort begränsas till den tur till Karpaz som vi företog oss förra veckan.
 

Det var mycket vi inte hade koll på gällande norra Cypern (och den bok vi köpte som var om Cypern med senaste utgåva 2012 innehöll några direkta, lite pinsamma felaktigheter. Hörni på Reseförlaget, så här står det i er bok:

"På norra cypern finns inga bankomater" och "Ytterst få ställen på norra Cypern tar emot betalkort"
Falskt, det finns i städerna och även på vissa ställen längs vägarna. Jag upplevde att kortbetalning fungerade ungefär som i Sverige. Räkna med att betala med kontanter på marknaden, men i affärer och restauranger är det generellt helt lugnt med kort, även längre ut från städerna. Nästan alla ställen har bärbar betaldosa, vilket även minskar risken för skimming.

Om man då inte, som vi, fick många tips från någon man känner blir ju steget till att åka som turist till norra Cypern stort. Om man måste räkna ut exakt hur mycket man ska växla i Sverige innan avfärd och sen inte kan använda andra pengar än dessa. Hoppas på att en ny utgåva utkommer snart.

 

Men så åter till vår planering av semestern. I slutänden med den lilla kunskap vi hade hade vi sett ut två saker som vi verkligen ville göra:

  • Dyka (jag har certifikat och Johan ville gärna göra ett provdyk). Och detta fick vi faktiskt tillfälle till.
  • Åka till Karpaz, en av medelhavets lugna stränders sista utposter.
Karpaz
 
 

Karpaz är det område som ibland brukar kallas stekpannans handtag, om man har fantasin att se ön som konturen av en stekpanna, dvs. det område som ligger allra längst nordöst på ön.

 

Vi bodde under övrig tid på Cypern, precis som paret Persson, ca 2,5 mil öster om Kyrenia. För att vi skulle hinna med att i lugn och ro uppleva Karpaz bestämde vi oss för att boka rum på hotell uppe i Dipkarpaz, en by som ligger dryga två mil från östra spetsen. Ön är egentligen inte särskilt stor och vägarna är bra, men det tar ändå sin lilla tid att köra upp till Karpaz, för oss gick det på ca en timme och 45 minuter till Dipkarpaz. Eftersom det är augusti och vädret har varit minst sagt varmt och fuktigt prioriterade vi ett bungalowhotell med AC framför vissa ställen som erbjuder bungalows på någon strand (som säkert kan vara nog så mysigt vid andra tider på året).

 

Det stället vi valde hette Villa Lembos och erbjöd rum i bungalow eller en liten huslänga och rummet vi fick var mysigt och fräscht. Alla bekvämligheter som man förväntar sig på ett hotell, såsom handdukar, tv och minibar fanns. På kvällen hade restaurangen öppet och serverade lokala maträtter med meze och det sas att mycket av det de serverade var hemodlat på de små fälten runt omkring.

Dipkarpaz är en charmig och lite kantstött 

Johan hamnade i ett av sina tillstånd av akut hunger vilket har symptomen ynklighet och lättretlighet (någon som känner igen sig?). Vi hade däremot svårt att hitta någon bra restaurang inne i byn Dipkarpaz, där fanns mest dessa små caféer där herrar från lokalbefolkningen dricker myntate och roar sig åt turister som hungriga och griniga letar föda. Vi bjöd på det en stund innan vi istället satsade på att hitta något längre ut längs vägen. Före oss svängde en turistbuss ut på samma väg, vilket vi såg som ett gott tecken.

 

Endast tre km från byn kom vi till ett hotell/restaurang som låg superfint vid ett litet fiskeläge. Vi serverades i skuggan av olivträden på stranden och maten vi beställde kompletterades som på de flesta ställen med inledande meze och mycket god sallad. (Sammantaget kan jag nog säga att vi bara ätit bra mat under semestern. Det finns även väldigt många vegetariska alternativ, även om ordet inte används så ofta.)

 

Vi åkte vidare ut tills vi såg de två vajande flaggorna som man alltid ser i kombination på norra Cypern: Turkiets röda flagga och norra Cyperns inverterade variant av densamma.

 

Nu när historien hunnit hela vägen ut till änden av halvön kommer min punktlista. 

 

Saker att uppleva på Karpaz:

  • Träffa Karpaz charmigaste invånare: de vilda åsnorna. De kliver upp på vägen som om de är beredda att ta emot tullavgift för att du passerar deras marker. Dra ner bilrutan så finns chansen att du får dig en åsnekyss.
     
    Jag har hittat två kompisar, en större och ett föl.
  • Upplev den långa och nästan tomma sandstranden Golden beach (för så folktom kommer den nog inte fortsätta vara länge)
    I det otroligt varma och klara vattnet låg vi länge länge och guppade. Det fanns även möjlighet att hyra ett parasoll om man ville ligga kvar på stranden en stund. Men det var ingen trängsel. 
    På höjden ovanför stranden får man en fantastisk utsikt över Golden beach.
  • Se små havssköldpaddsungar. 
    Havssköldpaddorna i Medelhavet har det lite svårt och det finns projekt som går ut på att hjälpa arten att bli fler. En del i detta är att man hjälper att skydda äggen som mamma sköldpadda lägger nere i sanden på stranden. Efter att mamma sköldpadda grävt ner äggen lämnar hon dem åt sitt öde. Människan har bestämt sig för att hjälpa ödet lite på traven och man gräver ner äggen på skyddade platser och hjälper de små liven upp och ut i havet. Att få vara med och se detta var magiskt. De små små sköldpaddorna har en liten havskompass som säger åt dem att samla alla sina små små sköldpaddskrafter och kråla sig ner i havet och växa till stora och gamla sköldpaddor. Något som händer väldigt få av alla dessa små liv.
    Sköldpaddungarna har blivit uppgrävda ur stranden där de kläckts och släpps nu ut för att för första gången ta sig ner i havet. 
    Lycka till!
     
  • Se ruinerna av Ayos Trias Basilika.
    Dessa 2000 år gamla resterna från en basilika är fascinerande, framför allt den välbevarade mosaiken.
     
     
     

Det var min lista och mina tips. Ett annat tips är att komma ihåg att norra Cypern kryllar av människor med många tips som gärna delar med sig, så låt dig bli tipsad!

När vi ändå var ute och åkte ägnade vi nästa dag åt att åka till Famagusta. Men det får bli en annan historia!

 

Nu avslutas inlägget i en annan miljö, nämligen hemma i det härliga höst-sverige. Terminen har börjat och plugget rullar på igen.
Tack Cypern, för den här gången och tack Marie och Lasse för att jag fick göra ett inlägg i er blogg och framför allt för att ni delat med er om all er kunskap och varit ett väldigt trevligt sällskap under vår tid på ön!

Härliga paret Persson!

Lite kultur och nyplanterat

 
Den store och välkände Cypernkännaren och tillika Arkeologiproffesorn Persson bjuder på superintresant
historisk vandring. Som synes är förväntningarna enorma.
 
Professor Persson berättar om boendet i den lilla byn Karkas för ca. 2000 år sedan.
 
Här ett exempel på rikemansboende. De mindre bemedlade bodde i hyddor.
Persson har självklart ett vakande öga på hela sällskapet, så ingen olycka sker.
 
Här förvisas en gravkammare som naturligtvis experten har utforskat i minsta detalj.
 
Efter avslutad guidning står glädjen högt i tak. Tacksamheten från åhörarna vet inga gränser.
Att denne vetenskapsman avsätter tid till vanliga dödliga hör inte till vanligheten.
 
Professor Perssons kunskap sträcker sig inom vida områden. Här agerar han mästerkock vid
grillen.
 
Här anlägger han en köksträdgård som skulle få vilken botaniker som helst att rodna av avund.
 
Dom enklare uppgifterna överlåter han åt sin assistent.
Här planeras det jordgubbsplantor, basilika, dragon, citronmeliss och mynta.
Vi har även "pillat" ner melon och paprikakärnor.
 
Nu hoppas vi på lite regn.
 
 
 
 
 

RSS 2.0